NIEUWS

24-08-2020

Nieuws augustus 2020

VEILIG ZINGEN BIJ ZANG EDAM

De normale repetities op maandagavond zijn eindelijk weer van start gegaan. Al vele jaren repeteren we tijdens de zomermaanden in de Grote Kerk van Edam en dat heeft nu een extra voordeel. De kerk biedt namelijk genoeg plaats om een koor van meer dan vijftig leden zonder veel moeite zo op te stellen dat er anderhalve meter ruimte tussen alle zangers blijft. Bovendien is de kerk, mede door zijn ouderdom, gezegend met een soort natuurlijke ventilatie die nu bijzonder goed van pas komt. Zodoende is het voor Zang Edam mogelijk om ook nu op een veilige manier samen te zingen. Na een gedwongen pauze van ruim vijf maanden was de eerste repetitie van het nieuwe seizoen dan ook een klein feestje voor alle zangers.

Het concert van 12 december zal helaas anders vormgegeven moeten worden dan onze trouwe bezoekers gewend zijn. De veiligheidsvoorschriften in verband met corona maken een groot concert onmogelijk. Zang Edam werkt daarom nu aan een kort concert in kerstsfeer rond het thema “Licht in de duisternis". Dit zal deels a capella en deels met begeleiding van hoogstens een paar instrumenten worden uitgevoerd. Op het programma staat onder andere muziek van Morten Lauridsen en Ole Gjeilo.

Wie zich aangetrokken voelt door deze muziek en graag op een veilige manier wil zingen, is van harte welkom als lid van Zang Edam. Elders op deze site staan de voorwaarden voor lidmaatschap en contactgegevens. Samen kunnen we de klassieke muziektraditie levend houden.

08-07-2020

Zang Edam zingt weer

ZANG EDAM ZINGT WEER

Op maandag 29 juni hebben leden van Zang Edam voor het eerst weer gezamenlijk gerepeteerd na een noodgedwongen onderbreking van 15 weken. In die periode heeft het koor zich moeten behelpen met de beperkte mogelijkheden van Zoom-repetities. Het geplande voorjaarsconcert met Franse koormuziek is daardoor ook komen te vervallen. Hopelijk kan dat programma volgend jaar alsnog worden uitgevoerd.

Vanaf 17 augustus gaat Zang Edam zich met hernieuwde energie richten op het kerstconcert van 12 december in de Grote Kerk. Ook dat gaat er echter anders uitzien dan gepland. Met de voorlopig noodzakelijke anderhalve meter afstand tussen koorleden, solisten en orkestmusici blijft er geen ruimte over voor publiek bij een uitvoering van het Weihnachtsoratorium. Daarom zijn we nu bezig een kerstprogramma samen te stellen dat met een veel kleinere begeleiding kan worden uitgevoerd. Zodra de details daarvan bekend zijn, zullen die op deze site en in de plaatselijke pers bekend gemaakt worden.

Uiteraard zijn we dankbaar dat onze vaste donateurs en sponsoren hun steun voor Zang Edam gewoon voortzetten. Als u ook overweegt om de klassieke muziekcultuur in Edam financieel te ondersteunen in deze bijzonder lastige tijd, neem dan contact op met Edith Riemersma via secretaris@zangedam.nl.

13-02-2020

ZANG EDAM DOET MEE AAN PROJECT OUDE MEESTERS

Dit jaar is de maand maart in Edam-Volendam benoemd tot korenmaand. In het kader van het gemeentelijke project Oude Meesters stelt Zang Edam, net als een aantal andere koren, in die maand de repetitieavonden open voor iedere belangstellende.

Bent u geïnteresseerd in klassieke koormuziek en wilt u proberen of dat iets voor u is om aan mee te doen? Of wilt u gewoon eens komen kijken hoe dat nou toegaat, zo’n repetitie? Op maandagavond 2, 9, 23 en 30 maart bent u dan welkom in kerkgebouw De Swaen, Voorhaven 135 in Edam. De openbare repetitie begint om 20.00 uur en eindigt om 22.00 uur. Iedere repetitie zal er ook gewerkt worden aan het lied “Watermensen” dat alle deelnemende koren die maand instuderen en op 19 april uitvoeren tijdens het korenfestival in de Nicolaaskerk.

Als u vervolgens besluit dat u lid wilt worden, gelden de normale procedures zoals een stemtest door de dirigent. Overigens bent u altijd welkom als belangstellende, ook buiten de maand maart.

Op 16 maart is er geen repetitie vanwege de jaarvergadering van Zang Edam.

Meer informatie over het project Oude Meesters vindt u op de site www.oudemeestersedamvolendam.nl.

 

Financiële steun blijft welkom

Onze concerten worden voor een groot deel mogelijk gemaakt door de voortdurende steun van bedrijven en particulieren met een warm hart voor de klassieke muziek. Daar zijn wij natuurlijk heel gelukkig mee. Wilt u zien wat voor u de mogelijkheden zijn op dit vlak, kijk dan op deze website onder het kopje STEUN ONS. Daar staan ook de verschillende contactpersonen vermeld.

  

ZANG EDAM OP TV   

De Lokale Omroep Volendam-Edam (L.O.V.E.) zendt in de week van 19 t/m 25 januari het
eerste deel uit van het concert dat Zang Edam op 2 november in de Grote Kerk van Edam
gegeven heeft. Een paar keer per dag kunt u deze week genieten van het gedeelte voor de
pauze, met muziek van Mendelssohn, Bach en Mozart. In de week van 9 t/m 15 februari
volgt dan het gedeelte na de pauze met het indrukwekkende Requiem van Mozart.
Op de site van de L.O.V.E. www.rtvlove.nl vindt u de precieze uitzendtijden en de kanalen
waarop u de lokale omroep bekijken kunt.

 

VOORJAARSCONCERT IN DE STEIGERS

Een meer dan 500-koppig publiek genoot op 2 november jl. volop van onze uitvoering van Mozarts Requiem. Ook het programma voor de pauze met muziek van Mendelssohn, Bach en Mozart werd zeer gewaardeerd. Mendelssohns “Hör mein Bitten”, met een prachtige sopraansolo, ontlokte zelfs een spontaan applaus. De reacties in de plaatselijke pers waren dan ook navenant.
Kort na dit succesvolle concert is Zang Edam begonnen het voorjaarsconcert van juni 2020 in de steigers te zetten. Dat wordt een programma met Franse koormuziek van Fauré, Saint-Saëns, Franck en Duruflé. Pièce de résistance wordt het bekende Requiem van Gabriel Fauré.
Wie ervoor voelt om bij dit programma mee te zingen, doet er goed aan zich uiterlijk begin januari aan te melden via secretaris@zangedam.nl of telefonisch via 0299-372330. Meer informatie is ook te vinden onder Aspirantleden en Projectleden op de Homepage.

 

  

De Nieuwsbrief!

U kunt zich ook inschrijven om de Nieuwsbrief geregeld per mail te ontvangen.

 

 Edities

 

Zin in zingen bij oratoriumkoor zang Edam? 

Mensen zingen. Waar je ook komt op de wereld, overal hoor je mensen zingen. En samen zingen is een feest! Dat is wat er bij Zang Edam óók gebeurt, het instuderenen uitvoeren van koorwerken is een feest voor zangers én publiek.

Zing je graag? Houd je van koormuziek? Lijkt het je leuk om muziek te zingen van de grote componisten zoals Bach, Mozart, Haydn en Fauré? Dan is Zang Edam dé club om je bij aan te sluiten. Als je je nu aanmeldt, krijg je deskundig advies van onze zeer ervaren dirigent, Benjamin Bakker.

De eerste zes weken betaal je nog geen contributie. Zang Edam repeteert op maandagavond, in de periode mei-september in de Grote Kerk, de rest van het jaar in de lutherse kerk De Swaen. De grote jaarconcerten worden altijd gegeven in de voor die gelegenheid luisterrijk versierde Grote Kerk, met professionele solisten en orkest. Het tweede concert is wat kleiner en intiemer en vindt plaats in de Nicolaaskerk aan de Voorhaven.

Ben je geïnteresseerd, neem dan contact op met de secretaris van Zang Edam via
secretaris@zangedam.nl of 0299-372330.

Natuurlijk is het altijd mogelijk om vrijblijvend een repetitie te bezoeken als eerste kennismaking. Kijk voor meer info op Aspirantleden en Projectleden.

15-05-2019

135 jaar

Met de respectabele leeftijd van ruim 135 jaar (jawel, Zang Edam is ouder dan het wereldberoemde Concertgebouworkest) als extra stimulans bereidt Zang Edam zich weer enthousiast voor op twee concerten dit jaar.

 

Op vrijdagavond 7 juni om 20.00 uur het gevarieerde zomerconcert in de Nicolaaskerk, Voorhaven 124  in Edam met muziek van Schubert, Mendelssohn en Rheinberger.

Terwijl Franz Schubert tot de klassieke (eerste) Weense school gerekend wordt, zijn Felix Mendelssohn en Josef Gabriel Rheinberger typische representanten van de Romantiek.

 

Op zaterdagavond 2 november het traditionele jaarconcert in de luisterrijk versierde Grote Kerk van Edam, met als hoogtepunt het beroemde Requiem van Wolfgang Amadeus Mozart, met geweldige solisten begeleid door een professioneel orkest.

 

Zang Edam bij de Pianowandeling in Edam

Oratoriumkoor Zang Edam presenteert zich in de Nicolaaskerk aan de Voorhaven tijdens

de Pianowandeling in Edam op 26 mei en geeft om 13.30 uur en 14.00 uur 

een kleine impressie voor wie Zang Edam nog niet kent en potentieel nieuwe zangers.

Met Jaco van Leeuwen op piano zingt Zang Edam enkele fragmenten uit het programma

voor het zomerconcert op 7 juni, uiteraard met pianobegeleiding.

 

En heeft u zelf zin in zingen, laat u dan inspireren door dit concert van Zang Edam.

Voor het jaarconcert met het Requiem van Mozart zijn niet alleen nieuwe leden, 

maar ook projectleden van harte welkom. De eerste repetities zijn al begonnen!

 

 

 

Op 11 november j.l. had Edam een mooie muziekmiddag volgens de Stadskrant. Meer dan 500 aanwezigen luisterden toen naar een prachtige uitvoering van “Die Schöpfung” van Haydn. De volledige recensie van de Stadskrant vindt u op de pagina Concerten van deze site.

Intussen is het koor alweer begonnen aan het programma voor het zomerconcert op 7 juni. Dat bestaat in ieder geval uit de Mis in G van Schubert en een aantal korte werken van Mendelssohn, Bruckner en Rheinberger. Daaronder ook enkele a-capellastukken.

Na het laatste concert mochten we 6 aspirant-leden verwelkomen. Voor wie overweegt om ook bij Zang Edam te komen zingen, is dit het ideale moment, bij aanvang van de nieuwe repetitieperiode.

Nieuwe Leden Gezocht

Op 19 november starten de repetities voor het eerstvolgende concert, voorjaar 2019. In ieder geval komen dan enkele werken van Felix Mendelssohn Bartholdy op het programma. Liefhebbers van klassieke muziek die ook zelf graag zingen nodigen wij van harte uit om Zang Edam te versterken.

 

 

Nieuwe Website

In samenwerking met de websitebouwers van Maakum is onze website gerenoveerd.

Het doel was om de site een moderner en frisser uiterlijk te geven, met betere mogelijkheden om verschillende onderwerpen te vinden en kaarten te bestellen. Daarnaast, niet onbelangrijk, gemakkelijker in het onderhoud. We hopen dat we hierin geslaagd zijn.