Recente historie

Een jaar later wist Zang Edam in een overvolle Grote Kerk groot enthousiasme los te maken met een uitvoering van twee werken die doorgaans niet tot “de grote klassieken” worden gerekend, namelijk de Carmina Burana van Carl Orff en de Missa Criolla van Ariel Ramirez. Ter ere van het Mozartjaar in 2006 bestond het jaarconcert uit twee niet zo vaak door amateurkoren gezongen composities van deze componist. De Vesperae de Dominica en de Groβe Messe in C-moll.


In 2007 werd Mendelssohns Elias onder grote belangstelling uitgevoerd. Eind 2008 voerde Zang Edam voor het eerst Bach’s beroemde Weihnachtsoratorium uit voor een uitverkochte Grote Kerk. Niet alle cantates werden toen gezongen. De wens om het volledige oratorium ten gehore te brengen ging in 2010 in vervulling. Door de hoge kosten van een dergelijk concert en het sterk verminderen van subsidies, bleek het helaas niet mogelijk hiervan een jaarlijkse traditie te maken. Het streven is toch dit eens in de paar jaar te kunnen doen!


Zang Edam heeft het Requiem van Fauré al vele malen op het programma gehad, maar enkele jaren geleden was wel een heel bijzondere uitvoering. Bandoneonist Martin de Ruiter heeft het stuk speciaal voor Zang Edam bewerkt voor begeleiding door zijn septet Capital Tango. Daarnaast zong het koor de Argentijnse mis de Misa Tango van Palmerí. Vijf bijzondere en feestelijke composities van Mozart, de Vesperae solennes de confessore, Exsultate Jubilate, Ave verum corpus, Sancta Maria en de Missa solemnis in C stonden op het programma van het 130-jarig jubileumconcert. Behalve dat we door het enthousiaste publiek werden bejubeld hebben we volgens de kranten bewezen “dat we na 130 jaar nog altijd springlevend zijn” en “hemelse muziek” maken.