Dirigent

Zang Edam wordt geleid door de bekende zanger en dirigent Benjamin Bakker. Hij nam eind 2015 het stokje over van Henk Trommel die het koor 18 jaar geïnspireerd heeft. Benjamin besteedt veel aandacht aan stemvorming en interpretatie.

 

Benjamin-kl_Benjamin Bakker (1980) begon op jonge leeftijd te zingen bij het Roder Jongenskoor. Hij studeerde koordirectie en solozang aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag.

Koordirectie studeerde hij bij Jos van Veldhoven en Jos Vermunt, solozang bij Gerda van Zelm, Kees-Jan de Koning en Barbara Pearson. Daarnaast volgde hij masterclasses bij Tõnu Kaljuste in Nederland en Finland met het Nederlands Kamerkoor en het koor van de Sibelius Akademie in Helsinki. In 2008 werd hij geselecteerd voor een masterclass bij Anders Eby in Zweden en in 2009 werkte hij met het Nederlands Kamerkoor en het Groot Omroepkoor tijdens de Eric Ericson Masterclass in Haarlem.

Recente Historie

Een programma uit 1958
Een programma uit 1958

Op 28 december 1883 werd “Zangvereniging Edam”, thans Concertkoor Zang Edam opgericht. Het is een van de oudste gemengde amateurkoren van Nederland. In december 2013 werd op feestelijke wijze het 130-jarig bestaan gevierd.
Het koor startte destijds met 40 leden en op dit moment telt het rond de 60 leden. Bij de oprichting werd besloten “onsterfelijke” muziek in studie te nemen en uit te voeren. Vele jaren lag de nadruk op de grote werken zoals de Matthäus Passion, The Messiah, Die Schöpfung en Die Jahreszeiten. In de laatste decennia van de vorige eeuw zong het koor o.l.v. Peter Oosterveld veelal kortere stukken, meestal begeleid door een klein orkest, orgel of piano, maar ook geregeld a capella.


Met de komst van Henk Trommel als dirigent in 1997 is besloten weer grote werken te gaan uitvoeren. Eerst in 1999 The Messiah van G.F. Händel, een jaar later gevolgd door het Requiem van W.A. Mozart en in 2002 werd Die Schöpfung van Joseph Haydn uitgevoerd. Een bijzonder concert was het optreden in 2003 in de Sint-Servaasbasiliek in Maastricht. Deze kerk wordt eigenlijk niet voor concerten gebruikt en het was dan ook met speciale toestemming van de bisschop dat Zang Edam daar, samen met de Cappella Sancti Servatii, een uitvoering mocht geven. Daarmee werden jarenlange voorbereidingen met succes bekroond in het jaar waarin het koor ook nog 120 jaar bestond.

Uitgebreide historie

Uitgebreide historie

De historie van Zang Edam gaat terug tot 28 december 1883, toen in het voormalige Heerenlogement aan de Matthijs Tinxgracht de “Gemengde Zangvereniging Edam “ werd opgericht. Onder leiding van de eerste dirigent A. Lafeber startte de maandagavondzang met 24 dames en 16 heren. De doelstelling was om onsterfelijke muziek in studie te nemen en uit te voeren. Wat dit betreft is er niets veranderd. Nog altijd wordt op de maandagavonden gestudeerd op muziekwerken van klassieke componisten. Alleen in de oorlogswinter van 1944-1945 is deze traditie een korte tijd onderbroken geweest door gebrek aan licht en warmte.